Бактерии от месото плъзват навсякъде
Снимка: Shutterstock
Суровото пиле не трябва да се мие, преди да се готви. Това съветват експерти от Центъра по контрол на заболяванията на САЩ.
Те предупреждават, че ако го сложим под водната струя, бактериите, които са по повърхността на кожата му, се разпространяват из кухнята и могат да доведат до хранително отравяне.
Учените са установили връзка между бактериите, които се намират в суровото месо, и риска от зараза с някои причинители на токсикоза. Според техни данни всяка година в САЩ над 1 милион души се заразяват от птиче месо, което се мие, преди да се готви. Водната струя, която пада върху месото, разпръсва болестотворните бактерии Salmonella и Clostridium perfringens, те полепват по цялата кухня върху плотове, съдове и хранителни продукти.
Всеки вид топлинна обработка: варене, печене, пържене, убива тези бактерии и риск няма, обясняват учените.
Ако домакинята реши да реже суровото пиле на порции, това трябва да става на дъска, която да се ползва единствено и само за рязане на пиле. След това ръцете и дъската трябва да се измият много старателно със сапун и топла вода.
Според експертите изискването месото да не се мие с вода преди готвене се отнася не само за пилешкото, но и за всички меса: пуешко, но и говеждо, агнешко, свинско.
Източник: medikforum.ru
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари